Мики Маус (списание)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мики Маус
Информация
Категориикомикс списание
ИздателЕгмонт България
Първи брой24 април 1991 г.
Последен брой11 ноември 2017 г.
Периодичностдвуседмично
Държава България
Езикбългарски

„Мики Маус“ (на английски: Mickey Mouse) е периодично комикс списание на издателство „Егмонт България“.

Появява се за първи път в България на 24 април 1991 г., когато излиза нулевият брой в стохиляден тираж. Изпълнено с веселите приключения на Мики Маус, Доналд Дък и техните приятели, със загадки, ребуси, интересни статии и конкурси, списанието се радва на хиляди почитатели.

В списанието се публикуват преводи на български на комикси с героите на „Уолт Дисни“. Част от тях са взети от архива на „Егмонт“, в който има комикси от 1930 г. до днес, като някои от тях са нарисувани от известни автори, работили преди за „Дисни“ (и техните подизпълнители) като Карл Баркс и Флойд Готфредсон. Повечето от новите комикси са творби на автори от целия свят, работещи за „Егмонт“, но се публикуват и истории, направени за други издателства. От 1995 г. преводач на комиксите в списанието е Юлия Чернева.

В началото списанието излиза всеки месец и съдържанието е съставено почти единствено от комикси. От края на 1993 г. един брой излиза на всеки две седмици (общо 24 броя за една година). През 1994 г. допълнителното съдържание, съставяно в българското издателство става значително повече и се появяват различни текстове, конкурси и викторини. От началото на 1999 г. списанието излиза всеки понеделник и днес е единственото седмично детско списание в България. От януари 2004 г., към всеки брой се прилага играчка-подарък за читателя.

Броят на страниците на списанието варира през неговата история, като от началото на 90-те до началото на 2000-те години стандартният брой страници е 32 без корицата. Изключение на това прави кратък период през 1997 г., когато броят на страниците е съкратен до 24 без корицата. До края на 2008 г. броят на страниците е 40, вече с кориците, но от брой 1 за 2009 г. той е намален отново, този път на 32 стр. с корицата, или 28 без нея. От 2013 списанието стана месечно, въпреки големите протести на читателите. Оправданието на Егмонт беше, че те получават комиксите и информацията от чужбина и вече не могат да го издават толкова често.

От началото на 2016 г., отново има промяна в периодиката на списанието, като вече излиза на всеки два месеца, или 6 броя годишно.

Последният брой на списанието излиза на 11 ноември 2017 г.

Броеве[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]