Ваканция

част първа - Live Trace

В този урок ще се научим как с помощта на Live Тrace и Live Рaint на Illustrator можем да оцветим скиците си. Конкретно урокът е за създаване на традиционен комикс, но може да намери приложение и другаде.



Разбира се, може да нарисувате комикса на ръка с туш преди да го сканирате, но за това упражнение ще работим с първоначалната скица, направена с молив. Ще оставим Илюстратора да свърши черната работа вместо нас.

Папката с работните файлове по урока можете да изтеглите от ТУК



1. Подготовка на скицата:
Преди да сканирате рисунката премахнете излишните щрихи с гумичката. Подсилете контура с молива:



2. Сканирайте скицата и я отворете с Фотошоп.
За да изчистите линиите, пипнете настройките за Contrast / Brightness и Curves.



Ако искате да изчистите някои излишни детайли или да добавите други, сега е момента. Направете го с фотошоп, като използвате четка, моливче или перото на Pen Tool.
Казано с други думи, във фотошоп подгответе скицата до окончателния й вид за работа в Илюстратора.

3. Отворете Илюстратор. Направете нов документ с размер по ваш избор (според скицата ви).
От менюто изберете File > Place. Намерете файла със скицата си. Уверете се, че сте маркирали опцията Link в отворилия се диалогов прозорец:



В този урок ще използваме за пример drawing.jpg от папката с материали. Отворете сканираната снимка с Илюстратор по показания по-горе начин.

4. Live Trace.
Селектирайте скицата и натиснете бутончето Live Trace от контролната лента (горе в работното ви пространство).



5. Илюстратора автоматично ще трасира скицата ви с параметри по подразбиране.
Можете да контролирате тези параметри, като натиснете малкото триъгълниче до бутончето и изберете от отворилото се падащо меню Tracing Options:



6. Ще се отвори диалоговият прозорец с опциите на live trace с първоначалните настройки по подразбиране.



Сега ще разгледаме подробно отделните параметри от диалоговия прозорец. Ще се научим кое за какво е, за да можем да контролираме Live Trace по наш избор.

7. И така, искаме илюстрацията ни да изглежда като рисунка направена на ръка с туш.



8. Коригирайте резолюцията на снимката от съответната опция в диалоговия прозорец. В случая bitmap-a е с много висока резолюция. Ще поставим 300 px - напълно достатъчно, за да се виждат добре всички детайли.



9. Опцията Threshold определя съотношението на черно-белите области на снимката при трейсването.
Казано с други думи, променяйки стойностите на тази опция, можете да направите линиите на илюстрацията си по-тънки или по-дебели.
Колкото по-висока стойност давате за Threshold, толкова по-дебели ще са черните ви линии.



10. Можете да видите резултата от трасирането в различни комбинации с оригиналния ви bitmap, като използвате различните опции от падащите минюта на двете бутончета-триъгълници (горе в работното ви пространство, върху контролната лента, пред бутона Expand)




11. От контролната лента можете да коригирате опциите на трейсването: Presets (от падащото меню), Threshold, Min Area (от плъзгачите с числови стойности), както и да отворите отново диалоговия прозорец на Live Trace от бутончето, показано на картинката:



12. Когато сте доволни от поставените параметри, можете да си ги запазите и да ги ползвате и за в бъдеще. За целта натиснете бутончето Save Preset. Дайте име на параметрите в отворилия се диалогов прозорец. По този начин ще можете да използвате същите параметри на live trace и за друг проект или да ги ползвате за база на нови параметри:



13. След като сте доволни от параметрите, натиснете бутона Trace. Резултата от трейсването си можете да сравните с tracing.ai от папката с работните файлове.
Финалната стъпка е да натиснем бутона Expand, за да превърнем bitmap-a във векторна рисунка.
Сега можете да редактирате векторите си. Ако желаете, можете да махате или прибавяте още линии. Да изменяте траекторията на някой вектор и т.н.



14. Ъпдейт на снимката.
Може да се случи така, че по време на трасирането на снимката да откриете, че имате нужда от допълнително нагласяне на настройките на оригиналния си bitmap. Можете да се върнете към оригинала и да коригирате без след това да започвате процеса на трасиране отново.
В случая искаме да премахнем част от косата на самурая:



15. Кликнете на бутончето Edit Original долу в панела Links. Ако палитрата ви не е отворена: Window > Links.
Оригиналния свързан файл (нашият оригинален сканиран файл в случая) ще се отвори във фотошоп.
Сега може да вземете гумата и да изтриете тази част от косата. Запазете отново файла, вече редактиран



16. Върнете се в Илюстратора. Ще получите съобщение с въпрос дали искате да ъпдейтнете оригиналния свързан файл. Дайте Yes и Илюстратор ще ъпдейтне файла. Live Trace ще се ретрасира и вашата векторна рисунка ще се промени автоматично.



следва продължение - оцветяване на комикс с Live Paint

бутон за сайт

0 коментара

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails
Самоучител по шев и кройка